Италианци се обзавеждат с български мебели, работим с напреднали технологии

България внася от Ботуша машинни компоненти

05.12.2023 | 07:50 Редактор: Елеонора Танева
Италианци се обзавеждат с български мебели, работим с напреднали технологии

България внася машинни компоненти от Италия, а изнася мебели за средиземноморската страна, което се дължи на високата автоматизация, спрямо региона, в който се намираме. 

"Българските производители на мебели работят с напреднали технологии – още от софтуера и проектирането на мебели по задание конкретно на клиента, те са открили доста добра ниша, включително и на италианския пазар", заяви финансовият анализатор и съосновател и заместник-председател на Професионалната асоциация по роботика Йонко Чуклев пред Bloomberg TV Bulgaria.

Законът за стимули и инвестиционният държавен фонд, въведени от правителството на Мелони, цели да запълни празнината във веригата на доставки, стимули за мебелния бранш и защита на интелектуалната собственост в страната.

Във връзка с отношението на Италия за регулациите на изкуствения интелект, Чуклев обясни, че трябва да се проследи срещата на Г-7, за която Мелони съобщи, че основната тема на дискусия ще е изкуственият интелект.

В Италия има голямо желание от младите хора да работят в държавния сектор, но предлагането на такива позиции е диспропорционално малко. Според госта ролята на Мелони е да стимулира занаятчиите и производителите в страната, тъй като компаниите, с голяма история, са тези, които са развили Италия до сегашното и състояние.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: pixabay