"Хамас" отговори на израелските атаки със залп от ракети по Тел Авив

Израел обяви ликвидирането при въздушен удар на командир на групировката

03.12.2023 | 13:35 Редактор: Тодор Петров

Израел изтегли от Катар своя екип от преговарящи за примирие и отново нанесе мощни въздушни удари в Ивицата Газа. Военните действия се определят като нов етап от офанзивата срещу "Хамас" след прекратяването на огъня, продължило една седмица. 

Военното крило на "Хамас" съобщи, че е изстреляло по Тел Авив залп от ракети в отговор на израелските атаки. В ситуацията на нова ескалация палестинската групировка заяви, че ще продължи преговорите за освобождаване на още израелски заложници едва след края на войната. 

Израел обяви като успех ликвидирането при въздушен удар на командир от "Хамас", който е имал пряко участие в терористичното нападение на 7 октомври на израелска територия. Оттогава в ръцете на екстремистите остават все още над 130 заложници. 

По време на примирието миналата седмица бяха освободени 105 души, а Израел пусна 240 палестински затворници. Израелските преговарящи ще се върнат у дома, съобщиха от канцеларията на израелския премиер. В изявлението се изтъква, че групировката не е спазила своята част от споразумението за освобождаване на всички деца и жени. 

На поредното напомняне от САЩ, че Израел има ангажимента да защитава цивилните в Газа, премиерът Нетаняху реагира с подчертаване на израелските намерения за анклава. 

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис заяви, че след края на войната усилията за възстановяване трябва да са в контекста на ясен политически хоризонт за палестинския народ към собствена държава, която да се води от обновена палестинска власт. 

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.

Снимка: БГНЕС