80 арестувани в Хонконг при разчистване на палатковите лагери

26.11.2014 | 08:41
80 арестувани в Хонконг при разчистване на палатковите лагери

Полицията в Хонконг разчисти палатките на активистите от един от най-големите площади, където се провеждаха протести в сряда, 26 ноември и арестува Джошуа Уон и Лестър Шум, двама от студентските лидери, водачи на продемократичното движение във финансовия хъб, съобщава Ройтерс.

Сблъсъци избухнаха, когато силите за борба с безредиците преместиха стотици демонстранти от Nathan Rd, в квартал Монконк след безредиците през нощта.

Сериозно насилие обаче нямаше и след три часа операцията приключи и трафикът тръгна отново на мястото, където демонстрантите бяха опънали палатките си от септември в най-големия протест за демокрация в бившата британска колония.

Монкок бе център на сблъсъците между студенти и групи, целящи да ги разпръснат.

Вдигането на палатковите лагери бе разпоредено то съда.

Разчистването на Монкок е голяма победа за властите в усилията им да сложат край на най-големите протести най-новата история на Хонконг, въпреки че активистите обещават да прегрупират силите си и да продължат.

80 демонстранти бяха арестувани при операцията.

През август Пекин предложи на населението в Хонконг, което премина под китайско управление през 1997 да избере ръководителя на изпълнителната власт на територията, но уточни, че само двама-трима кандидати, избрани предварително от комитет от 1200 души ще могат да се кандидатират.

В протестите се включиха общо 100 000 души по време на техния пик, но бързо намаляха до няколко стотин, които останаха да спят в палатки на три главни улици в града.