Военноморските сили на Русия използват катери от ВСВ, опитват да намалят изоставането си

Катерът може да носи боеприпаси с тегло до 600 кг

01.12.2023 | 16:55 Редактор: Ивета Велева
Военноморските сили на Русия използват катери от ВСВ, опитват да намалят изоставането си

Руската военна индустрия се стреми да намали изоставането си от Украйна в разработването на безпилотни катери камикадзе. Това посочва британското разузнаване и доклада на Министерството на отбраната на Великобритания, публикуван в социалната мрежа Х (Twitter).

На 27 ноември 2023 г. Михаил Даниленко, ръководител на руската фирма КМЗ, обяви, че техните катери ще бъдат изпробвани в "специална военна операция" с оглед установяване на серийно производство през 2024 г.

KМЗ и преди е произвеждала редица безпилотни "морски дронове", но през последните месеци започна да популяризира възможностите си. Даниленко заяви, че катерът може да носи боеприпаси с тегло до 600 кг.

Военноморските сили използват катери още от Втората световна война. Въпреки това, със съвременните типове, наподобяващи моторни лодки, натъпкани с експлозиви, в ръцете на украинските сили те се превърнаха в ключови в морските битки след пълномащабното нахлуване на Русия", посочва британското ведомство.

Още през август специалисти от Кингисепския машиностроителен завод, обявиха, че са създали универсален безпилотен катер на базата на платформа от типа "Визир“, припомня "Фокус".

Снимка: БГНЕС