Разкритие: Израел е имал доказателства за подготвяната атака на "Хамас", но е бездействал

Сценарият е бил отхвърлен от израелското разузнаване и от военните

01.12.2023 | 12:05 Редактор: Тодор Петров
Разкритие: Израел е имал доказателства за подготвяната атака на

Израел е имал доказателства за подготвяна голяма атака от ислямистката групировка "Хамас" повече от година преди 7 октомври, се казва в публикация на "Ню Йорк Таймс". Става въпрос за документ от 40 страници с кодовото наименование "Стената на Йерихон", който е бил обсъждан активно от израелските власти много преди нападението от началото октомври 2023 година. Твърди се, че в него е описан подробно бойният план на "Хамас".

Сценарият обаче е бил отхвърлен от израелското разузнаване и от военните, понеже са го сметнали за твърде сложен и труден за изпълнение, съобщава американското издание. 

"Няма съмнение, че атаката от 7 октомври беше провал от наша страна. Да, беше провал", е цитиран да казва пред CNN говорителят на израелското правителство Тал Хайнрих по повод на новите разкрития.

Израел ще проучи внимателно случилото се и ще си извади необходимите поуки, се казва още в публикацията. На въпрос до каква степен израелският министър-председател Бенямин Нетаняху е знаел за подготвяното нападение и дали е прочел документите, правителственият говорител уверява, че въпросът ще бъде разследван, пише DW.

Снимка: БГНЕС