Финландия затваря и последния руски граничен пункт?

Мигрантите са продължили да преминават оттам и този уикенд са пристигнали общо 60 души

27.11.2023 | 18:10 Редактор: Толя Стоянова
Финландия затваря и последния руски граничен пункт?

"Финландия е готова да затвори последния си граничен пункт с Русия, ако Москва продължи да изтласква мигранти", заяви министър-председателят Петери Орпо, когато мигрантите продължиха да предприемат коварното пътуване през Арктика, предаде АФП.

"Затворихме всички наши гранични пунктове по източната граница с изключение на един и сме готови да затворим и последния, ако се наложи", заяви Орпо.

"Финландия защитава външната граница на Европейския съюз и границата на НАТО. Няма да позволим това явление да продължи", добави той.

Във Финландия се наблюдава рязко увеличение на броя на търсещите убежище, които влизат без виза през 1300-километровата (800 мили) граница с Русия, като от август насам са преминали около 800 души. Мигрантите са предимно от Близкия изток и Африка. Това накара Финландия да затвори всички гранични пунктове, освен най-северния, в отдалечения Мурмански регион в Арктика, през последните две седмици, предаде БГНЕС.

Финландски официални лица твърдят, че Русия се опитва да дестабилизира скандинавската си съседка, като миналата седмица Орпо нарече това "систематично и организирано действие на руските власти".

През април Москва предупреди, че ще предприеме "контрамерки в тактически и стратегически план", след като определи решението на Финландия да се присъедини към НАТО като "посегателство срещу нашата сигурност". От 23 ноември единственият граничен пункт, който остава отворен, е станцията Рая-Йосепи. Според финландската гранична охрана мигрантите са продължили да преминават оттам и този уикенд са пристигнали общо 60 души.

Финландия е задължена по силата на международното право да гарантира, че мигрантите могат да търсят убежище, а наличието на места може да бъде ограничено само при изключителни обстоятелства, според финландски правни експерти.

Снимка: БГНЕС