Останала сирак на 7 октомври: Малката американка Абигейл е сред освободените от "Хамас"

Израел се е съгласил да прави по един ден пауза в боевете в Газа за всеки 10 освободени пленници

27.11.2023 | 14:01 Редактор: Искра Ангелова

Изтича четиридневното споразумение между Израел и "Хамас". От групировката поискаха увеличаване на хуманитарната пауза, а премиерът Бенямин Нетаняху остави отворена възможността за удължаване на примирието срещу освобождаването на още от заложниците.

Деца прегърнаха своите близки след повече от 50 дни - времето в плен на групировката "Хамас".

Деветима от освободената втора група от 14 заложници на "Хамас" са деца. Сред тях е и 4-годишната Абигейл - момиченце от израелско-американски произход – вече сирак. Нейните родители са загинали при атаката на 7 октомври.

"Абигейл е сред 13-те заложници, освободени от Газа в неделя. Чрез посредничеството и интензивните действия на американската дипломация, тя вече е на сигурно място в Израел. Продължаваме да настояваме и да очакваме, че и другите американци ще бъдат освободени. Няма да спрем да работим, докато всеки заложник не бъде върнат при близките си", категоричен е американският президент Джо Байдън.

Примирието може да бъде удължено. Израел се е съгласил да прави по един ден пауза в боевете в Газа за всеки 10 освободени пленници.

"Рамката на споразумението предвижда освобождаването на още 10 заложници дневно. Това е чудесно. Но аз уведомих президента Байдън, че след изтичането на паузата Израел ще поднови атаките са срещу "Хамас" до постигането на нашите цели, а те са елиминирането на "Хамас", сигурността, че Газа отново ще бъде това, което беше и, разбира се, освобождаването на всички заложници", подчерта израелският премиер Бенямин Нетаняху.

Вижте повече в репортажа на Кристина Цветкова.