КНДР струпва войски по границата с Южна Корея

Това е законен начин за страната да упражнява правото си на защита, съобщи държавната медия КЦТА

27.11.2023 | 08:33 Редактор: Вяра Димова
КНДР струпва войски по границата с Южна Корея

Северна Корея (КНДР) предупреди, че ще продължи да упражнява суверенните си права, включително чрез изстрелване на сателити, докато нейни войски възстановяват някои разрушени охранителни постове по границата с Южна Корея, предаде Ройтерс.

Министерството на външните работи на КНДР заяви, че изстрелването на разузнавателен спътник миналата седмица е било продиктувано от необходимостта да се наблюдават САЩ и техните съюзници, съобщи държавната медия КЦТА.

"Това е законен и справедлив начин за страната да упражнява правото си на защита", да даде отговор на военните действия на САЩ и техните привърженици, както и да ги следи, се казва в статията на водещата севернокорейска медия.

Притежаващата ядрено оръжие страна изстреля шпионски спътник във вторник, като заяви, че той успешно е навлязъл в орбита и предава снимки. Южнокорейски представители на силите за отбрана и анализатори заявиха, че възможностите му не са били проверени от независим източник, предаде БТА.

Изстрелването накара Сеул да преустанови действието на ключова клауза в междукорейското военно споразумение от 2018 г. и да възобнови въздушното наблюдение в близост до границата. Пхенян на свой ред заяви, че вече не е обвързан със споразумението и ще разположи оръжия по границата с Юга.

Позовавайки се на южнокорейски военни служители, южнокорейската агенция Йонхап съобщи, че севернокорейски войници са били забелязани да връщат тежки оръжия на границата в демилитаризираната зона и да възстановяват охранителни постове, които двете страни разрушиха след споразумението за деескалация.

Снимка: БГНЕС