Размирици и плячкосвания в Дъблин: Демонстранти запалиха автобус и полицейска кола

При сблъсъците е ранен тежко един полицай

24.11.2023 | 14:27 Редактор: Толя Стоянова

Протести избухнаха в Дъблин, след като мъж нападна с нож петима души, сред тях три деца. На мястото на атаката, близо до главна пътна артерия, се събраха стотици демонстранти. След намесата на полицията са извършени десетки арести.

Група от около 50 протестиращи за кратко пробиха полицейския кордон, отцепил района около "О'Конъл Стрийт". Към тях се присъединиха още демонстранти, които започнаха да хвърлят предмети и да изстрелват фойерверки към полицаите. Бяха запалени автобус и полицейска кола.

Нанесени са щети на хотел и популярно заведение, магазин в съседство беше разграбен. Едва по-късно вечерта демонстрантите бяха разпръснати.

"Размирици и плячкосвания в центъра на нашия град. Това бяха позорни сцени от край до край. Хулиганска фракция, водена от крайнодясна идеология, извърши сериозни актове на насилие. Общо имаме 34 арестувани, 32-ма от тях веднага се изправят пред съда", заяви началникът на ирландската полиция Дрю Харис.

Той подчерта, че при сблъсъците е ранен тежко един полицай.

За нападението с нож по-рано на площад "Парнел" е задържан мъж на около 50-годишна възраст. Едно от прободените деца е с по-сериозни наранявания, други две са по-леко пострадали. Случайни минувачи са се намесили още в началото на атаката и са предотвратили фаталния край.

Разследващите проверяват различни версии, но засега няма подозрения за тероризъм, а случаят се определя от полицията по-скоро като "изолирана атака".

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС