"Последно поколение" - протестът на екоактивистите във Виена продължава, има и арести

Недоволството се оплака от агресивни шофьори

21.11.2023 | 16:20 Редактор: Толя Стоянова

Климатичните активисти от организацията "Последно поколение" блокираха централни пътища в австрийската столица - автомагистрали, които водят към града и важни кръстовища във Виена. Избрани са нови места за акцията с повече от 70 участници.

Протестите на организацията не бяха предварително обявени по съответния ред. Организаторите съобщиха в социалните мрежи, че преди обяд ще се състоят няколко десетки акции.

"Ще организираме още повече протести", обяви говорителката на "Последно поколение" Лайла Фузис, позовавайки се на предупрежденията, отправени от организацията към федералния канцлер Карл Нехамер за предстоящи по-твърди действия.
 
"Очаквам от Нехамер решителни действия срещу климатичната криза. Положението не се подобрява, като ни заплашват с по-строги мерки. Ако Нехамер изпълни най-после препоръките на Климатичния съвет, веднага ще напуснем улиците", каза тя. 

Вчера полицията на Виена и Долна Австрия арестува 57 активисти на демонстрацията, в която взеха участие над 70 души. Протестиращите се оплакаха от агресивни шофьори, видеозаписи са показали сцени на агресия, в които активистите са били ритани, дърпани, заливани с вода и автомобилисти са се доближавали застрашително близо с колите си до залепените за асфалта активисти. 

Във Виена са били арестувани 27 лица, съобщава говорителят на полицията Маркус Дитрих. На видеозаписи също се виждат агресивни реакции на водачите на автомобили, предаде БТА.

По думите на министъра на вътрешните работи Герхард Карнер в момента за полицията в цялата страна се доставя специално оборудване, за да отстранява по-лесно активистите за опазване на климата от пътното платно.

Снимка: БГНЕС