Жените в ЕС печелят с 13% по-малко от мъжете, как е в България?

У нас мъжете получават 1 лев, а жените 88 стотинки за една и съща работа

15.11.2023 | 10:10 Редактор: Вяра Димова
Жените в ЕС печелят с 13% по-малко от мъжете, как е в България?

Жените, наети в Европейския съюз, все още печелят средно с 13% по-малко от мъжете за един и същи труд. Това означава, че за работа, за която един мъж печели едно евро, жена би взела 87 цента, се посочва в изявление на Европейската комисия. В България за една и съща работа жените взимат с 12,2% по-ниско възнаграждение.

В България мъжете печелят 1 лев, а жените 88 стотинки за една и съща работа, показват данни на Евростат за 2021 година, публикувани от ЕК. Нивото на заплащане на жените се повишава в сравнение с предходната - 2020 година, с 0,5 процентни пункта. През 2002 обаче разликата в заплащането на мъжете и жените у нас е била близо 19 на сто.

Средно за ЕС, жените получават с 13% по-ниско заплащане от мъжете за еднаква работа, въпреки че равното заплащане е част от законодателството на ЕС от тази година. Някои страни членки обаче не са включили в националното си законодателство директивата, приета през месец юни.

Сред страните членки разликата в заплащането е най-висока в Естония - там жените получават средно с 20,5% по-ниско възнаграждение от мъжете. Следват  Швейцария със 17,7 и Германия, където разликата е 17,5 на сто. Най-малка е разликата във възнагражденията на мъжете и жените за една и съща работа в Румъния - едва 3,6 на сто. В Словения е 3,8%, а в Полша - 4,5%, информира БНР.

Жените от всички страни в ЕС трябва да работят повече дни в годината, за да постигнат нивото на годишна заплата на мъжете.

Снимка: pixabay