Младежката безработица у нас намалява, но по кой критерий Нидерландия ни бие тотално?

Едва 10% от младежите до 25-годишна възраст работят и учат едновременно

04.10.2023 | 20:00 Редактор: Толя Стоянова
Младежката безработица у нас намалява, но по кой критерий Нидерландия ни бие тотално?

Младежката безработица у нас плавно намалява, но последните данни на Евростат отново не могат да бъдат благоприятни за нас като държава. Данните сочат, че само 10% от младите хора до 25-годишна възраст работят и учат едновременно. За сравнение в Нидерландия хората, които съчетават двете дейности са около 73%. Част от тази картина се дължи на недостатъчно гъвкавия български пазар на труда. Това каза мениджърът "Човешки ресурси" на cargo-partner Ралица Вачкова.

"Ние сме в период, в който едновременно има ниско ниво на безработица, но в същото време се наблюдава и инфлация. Дори компании, които са затруднени, не намаляват екипа си, защото се притесняват, че в бъдеще ще им е трудно да наемат хора. Съответно тези фирми се обръщат към по-неспецифични места за набиране на персонал като учениците", коментира тя.

Вачкова сподели, че младите хора у нас се нуждаят от гъвкаво работно време, за да могат да посещават и университетските си курсове. Учениците, които имат навършени 16 години, също се срещат често в стажантските програми, тъй като имат желание да прекарат лятната си ваканция по един по-смислен начин.

"Когато се говори за такъв тип ученическа заетост, основното предизвикателство е краткото време за обучаване на тези младежи", допълни Вачкова.

В програмата за летен стаж на cargo-partner тази година има 9 участници. Те започват стажа си с кратко обучение в логистичния сектор на компанията като главната дейност, която извършват е со-packaging услуги.

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: Pexels