Иран ще въведе различни учебници за момичета и момчета

Министърът на образованието не даде подробности за програмата

14.11.2023 | 12:27 Редактор: Искра Ангелова
Иран ще въведе различни учебници за момичета и момчета

Министърът на образованието на Иран Реза-Морад Сахраи обяви, че планира да въведе отделни учебници за учениците от мъжки и женски пол - промяна, която има за цел да се впише в "културата на скромността", насърчавана от властите, съобщи "TVP World".

Министърът не е посочил график или други подробности за програмата. При откриването на новата учебна година той съобщи, че вече са сменени 20 000 директори на училища, за да се "извърши трансформация в институциите".

Миналата година иранските училища, особено девическите, станаха горещи точки на размирици след смъртта на Махса Амини през септември 2022 г. Младата жена беше задържана от полицията за това, че не е покрила косата си достатъчно добре, което в крайна сметка доведе до смъртта ѝ, припомня БГНЕС.

Убийството на Махса Амини доведе до най-голямата вълна от протести в цялата страна от десетилетия насам, които бяха жестоко потушени от правителството. По време на размириците бяха убити до няколкостотин демонстранти, а хиляди хора са арестувани, като много от тях са екзекутирани или осъдени на тежки присъди.

Снимка: БГНЕС