Унгария зове за санкции от ЕК за България заради таксата за транзит на руски газ

Според страната това противоречи на правилата на ЕС за вътрешния пазар

10.11.2023 | 21:14 Редактор: Искра Ангелова
Унгария зове за санкции от ЕК за България заради таксата за транзит на руски газ

Унгария поиска от Европейската комисия да започне процедура за нарушение срещу България заради новата такса, която е наложила върху транзитните доставки на руски газ, е заявил министърът по въпросите на ЕС Янош Бока в публикация във Facebook, предаде Reuters. България въведе новата транзитна такса от около 10 евро за MWh руски газ миналия месец, което предизвика силни критики от Унгария и Сърбия.

Унгария, която получава по-голямата част от газа, от който се нуждае, от Русия чрез тръбопровода "Турски поток" от юг, коментира че таксата ще изложи на риск безопасните доставки на енергия както в Унгария, така и в Сърбия.

Докато страните от Западна Европа се откъсват от руския газ, Унгария, която няма излаз на море, получава поне 4,5 милиарда кубически метра газ годишно от Русия по дългосрочно споразумение, подписано през 2021 г., главно през България и Сърбия.

Бока заяви, че Унгария смята, че новата българска такса противоречи на правилата на ЕС за вътрешния пазар и митническия съюз и общата търговска политика.

"Днес изпратих писмо до Европейската комисия, в което я моля незабавно да започне процедура за нарушение срещу България", заяви Бока, цитиран от "Фокус". Той е помолил изпълнителния орган на ЕС да призове България да спре таксата до приключване на процедурата, добавя той.

Бока заяви, че ако Комисията не предприеме действия, Унгария ще отнесе случая до съда на ЕС преди края на годината.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
k.t.n.ing.Traykov@gm
преди 5 месеца
Ако Орбан остане на власт, Унгария трябва да бъде изгонена от Европа. Това са ромите изгонени от Швейцария преди няколко века, забравили действията на СССР т.е. Русия довели през 1956 г по унищожаването на страната, убийствата на 3 000 човека, Паметта на ромчето Орбан води Унгария към загуба на Европа и присъединяването и към убийците от Русия. Парите на убиеца от Кремъл са голямата цел на предателя Орбан. Сигнализирай за неуместен коментар