Жертви и милиони без ток - бурята "Кийрън" блокира части от Европа

Градовете Патра и Месолонги на брега на Йонийско море са наводнени

02.11.2023 | 19:20 Редактор: Искра Ангелова

Поройни дъждове наводниха Гърция. Части от Западна Европа пък са засегнати от бурята "Кийрън". Във Франция загина човек, а над 1 милион домакинства останаха без ток.

Градовете Патра и Месолонги на брега на Йонийско море са наводнени. Властите затвориха отсечки от ключови пътни артерии. Между Патра и Атина се използва обходен маршрут.

Синоптиците прогнозираха екстремно време и на остров Корфу, както и в част от континентална Гърция. Дъждовете се очаква да обхванат Пелопонес и острови в Йонийско море. От събота ще започнат силни валежи и в райони до границата с България.

Циклонът се движи и към островите в Егейско море. Има вероятност да бъдат спрени временно фериботите. Пътната полиция призовава шофьорите да бъдат внимателни и да избягват пътувания в места, засегнати от циклона. Синоптиците очакват лошото време да се задържи до края на седмицата. От другата страна на континента се развилня бурята "Киърън".

Във Франция загина един човек, след като върху камиона, който шофирал паднало дърво. Има и пострадали хора, а 1,2 милиона домакинства останаха без ток. За регионите Бретан и Нормандия беше обявен червен код за силен вятър, а в останалите райони предупреждението е в оранжево.

На места поривите на вятъра надхвърлиха 200 километра в час. Опустошителната буря е нанесла щети на стадиона в Брест в Северозападна Франция, което налага отлагане на мачове от футболното първенство на страната.

Проливни дъждове и бурни ветрове удариха и крайбрежието в югозападния край на Англия.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС