Силна буря срути няколко моста в Италия, ветровете стигат до 145 км/ч

Нивото на реките е опасно високо

30.10.2023 | 18:21 Редактор: Толя Стоянова
Силна буря срути няколко моста в Италия, ветровете стигат до 145 км/ч

Обявен е червен код за област Емилия-Романя в Италия, връхлетяна от порои и силни ветрове. В района на град Парма се срути мост над река Таро и друг над потока Баганца. На редица места нивото на реките и потоците е високо и опасно, има наводнени райони, образувани са свлачища, блокирани са пътища между Парма и Пиаченца, затворен е главния път "Чиза", един човек е изчезнал, за по-сигурно учениците в Парма са задържани в училищата.

Подобна е ситуацията в областите Тоскана и Лигурия, като в Лигурия силата на вятъра по крайбрежието е от 100 км/ч, а по планинската част на Апенините до 145 км/ч. Освен дъжд край Генуа падна и градушка.

Ситуацията в региона е под наблюдение и от оранжев код може да премине в червен. Засега оранжев остава той за областите Венето и Фриули - Венеция Джулия, където силният югоизточен вятър се очаква да доведе до интензивни  дъждове и гръмотевични бури, предаде БНР.

Във Венеция за седми ден поред е активирана системата "Мозе", ограничаваща нивото на високата вода в историческата част на града. Според прогнозите подобряването на времето трябва да започне едва утре следобед.

Снимка: БГНЕС