Редица кризи - високите лихви са предизвикателство и за застрахователите

"Климатичните промени ще се отразят на финансовите пазари", каза Олав Джоунс

30.10.2023 | 20:28 Редактор: Искра Ангелова

Застрахователната индустрия е много тясно свързана с пазарите заради нашия бизнес модел, в който защитаваме хората чрез нашите пенсионни и застрахователни продукти. Това означава, че ние сме много големи инвеститори, чрез нашите инвестиции ние държим 10 трилиона активи. Това ни прави силно зависи с финансовите пазари. Това каза зам.-генералният директор на Европейската федерация на застрахователната индустрия Олав Джоунс в ексклузивния мултиплатформен проект "Ин%лацията – уравнения и решения".

Той все пак поясни, че пазарите винаги са изложени на риск.

"През последните 20 години бяхме свидетели на мащабни събития. Голямата финансова криза през 2006 - 2007 година, която продължи до кризата с държавния дълг през 2013 - 2014 година. Имаше период на прекалено ниски лихви, след това дойде пандемията и войната в Украйна. Ние винаги сме в състояние на потенциален риск. Застрахователите осъзнават това много ясно. Ние постоянно управляваме тези рискове. Не бих казал, че в момента рисковете непременно са по-високи", допълни Джоунс в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че високите лихви са предизвикателство за индустрията.

"Те са предизвикателство и по отношение на покупателната способност на хората и възможността те да си позволяват застраховка. Заради това сме доволни, че навсякъде по света, включително в Европа, инфлацията започва да се овладява, но не сме напълно спокойни и я следим внимателно", подчерта зам.-генералният директор на Европейската федерация на застрахователната индустрия.

"Очевидно е, че климатичните промени и необходимостта да постигнем свят с нулеви емисии, е огромно предизвикателство за всички. Това ще се отрази и на финансовите пазари. Не е ясно колко бързо ще им се отрази, защото досега не сме видели внезапни проблеми", поясни той.

Гледайте целия разговор във видеото.