Търговци заобикалят забраните и сключват сделки, за да печелят от руския метал

Те не включват компании, които са под американски или европейски санкции

30.10.2023 | 11:05 Редактор: Вяра Димова
Търговци заобикалят забраните и сключват сделки, за да печелят от руския метал

Близо две години след нахлуването в Украйна, шепа западни банки и търговци от Citigroup Inc. до Trafigura Group са все по-склонни да сключват нови сделки за руски метали, като се възползват от възможностите за печалба, докато конкурентите се въздържат. Сделките показват как някои търговци се справят в дебрите на санкциите и други ограничения срещу Русия, за да запазят достъпа до природните ѝ ресурси, на фона на противоречиви съобщения от западните столици за това дали искат компаниите да боравят с руски стоки.

Сделките, включващи руски доставки, са една от малкото области, където е възможно да се направи солидна печалба, според ръководителя на една търговска къща.

Няма общи ограничения от западните правителства върху търговията с руски метали и сделките не включват компании, които са под американски или европейски санкции. Статутът на руския материал обаче е напрегната тема в света на металите, тъй като много западни купувачи се отдръпнаха - което доведе до рязко увеличение на продажбите за Азия - докато съперничещите производители лобираха безуспешно дори несанкционираните доставки да бъдат забранени от LME.

Сред търговските къщи Trafigura активно търси нови сделки за покупка и продажба на руски метал, според хора, запознати с въпроса, тъй като се опитва да открадне позиции от конкурента Glencore Plc - който остава основен купувач на руски алуминий, но заяви, че няма да прави нов бизнес в страната.

Топ търговците на метали са възприели различни позиции. Glencore заяви през март 2022 г., че "няма да влиза в нов търговски бизнес по отношение на стоки с руски произход", въпреки че запазва голям дългосрочен договор за закупуване на алуминий от United Co. Rusal International PJSC. Компанията също така е продължила да купува мед от Русия и да доставя алуминиев оксид на Русия след избухването на войната, според търговски данни.

"Тези транзакции са част от договори, които са били в сила преди избухването на войната в Украйна и са в съответствие с нашата политика по отношение на руските бизнес дейности, която беше въведена в края на март 2022 г.", каза говорител. 

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС