За първи път от началото на конфликта лекари от Червения кръст влязоха в Газа

Помощта идва след призивите на редица световни организации

27.10.2023 | 18:12 Редактор: Искра Ангелова
За първи път от началото на конфликта лекари от Червения кръст влязоха в Газа

Лекари от Международния комитет на Червения кръст влязоха за първи път в Газа от началото на израелските удари преди 20 дни, съобщиха от ръководството на организацията, цитирани от Франс прес.

Шестима медици са преминали през граничния пункт "Рафах", намиращ се на границата на Ивицата Газа с Египет, заедно с четирима други специалисти от Червения кръст и шест камиона с хуманитарна помощ.

Медицински екип и десет камиона с хуманитарни помощи са влезли днес в Ивицата Газа от Египет през контролно-пропускателния пункт "Рафах", съобщи представител на палестинските гранични власти, цитиран от Ройтерс и БНР.

Помощта идва след призивите на редица световни организации за оказване на хуманитарна помощ за жителите на Газа. Близо три седмици Израел нанася въздушни и артилерийски удари срещу цели на "Хамас" в отговор на нападенията на палестинската групировка . А от Службата на Върховния комисар за правата на човека на ООН изразиха загриженост, че се извършват военни престъпления и от двете страни в конфликта между Израел и "Хамас".

Снимка: БГНЕС