ЕС отпуска 50 млн. евро помощ за Газа, но не призова за спиране на огъня

Фон дер Лайен и Шарл Мишел подчертаха ангажимента на ЕС за справяне с хуманитарната криза

27.10.2023 | 11:51 Редактор: Тодор Петров
ЕС отпуска 50 млн. евро помощ за Газа, но не призова за спиране на огъня

Европейският съюз ще предостави 50 милиона евро допълнителна хуманитарна помощ за Газа, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от CNN.

На пресконференция в Брюксел след първия ден от срещата на върха на лидерите на ЕС, Фон дер Лайен посочи, че първите 56 метрични тона помощ от ЕС вече са доставени в Газа с два полета до Египет.

По време на срещата си в четвъртък европейските лидери изразиха загриженост относно влошаващата се ситуация в Газа и призоваха помощта да достигне до нуждаещите се чрез "хуманитарни коридори и паузи за хуманитарни нужди" – без да призовават за прекратяване на огъня.

Фон дер Лайен и председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел подчертаха ангажимента на блока за справяне с хуманитарната криза. ЕС е в контакт "с лидерите в региона, за да насърчи решения на хуманитарния фронт и освобождаването на заложниците", заяви Мишел, предаде "Фокус".

Запитан дали представители на "Хамас" ще участват в предстояща конференция за разрешаване на конфликта, Мишел отсече, че не вижда никаква роля за групата, посочвайки нейното определяне като терористична организация.

Снимка: БГНЕС