11 депутати от партия "Спартанци" ще дават обяснения за измама на изборите в Гърция

Това се случва за първи път в историята на страната

26.10.2023 | 08:13 Редактор: Вяра Димова
11 депутати от партия

За първи път в историята на Гърция членове на политическа партия са обвинени от правосъдието, че не са казали истината на гръцкия народ и са успели да бъдат избрани чрез "измама на избирателите". Единадесет депутати от крайнодясната партия "Спартанци" бяха призовани от прокурора на Върховния съд Георгия Адилини, за да дадат обяснения, като заподозрени за евентуално участие в измама в тазгодишните законодателни избори, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Вече е изпратено искане до парламента за сваляне на имунитета им. Както се отбелязва в документа на прокурора, адресиран до председателя на парламента, въпреки че официално принадлежат към партията на "Спартанци" под ръководството на Василис Стигас, те очевидно са получили подкрепа и пряко ръководство от Илиас Касидиарис, бивш заместник-лидер на далечната  дясна партия "Златна зора", който в момента излежава присъда в затвора.

Съобщава се, че в документа на прокурора се подчертава, че "горепосочените лица всъщност са използвали партията на "Спартанци" като параван за новата политическа структура под ръководството на Илиас Касидиарис, като по този начин са му помогнали да заобиколи ограниченията, наложени от избирателното законодателство".

Именно лидерът на партията Василис Стигас разкри връзките на своите заместници с Касидиарис и скоро след изборите също даде показания пред следствените органи.

На изборите през юни партията "Спартанци" получи 4,68% от гласовете и 12 места в парламента. В момента партията има 11 места, тъй като няколко депутати се оттеглиха поради несъгласия с председателя Стигас, обвинявайки го в държавна измяна. Несъмнено подкрепата на Касидиарис повлия не само на партията, но и на името на нейния лидер, което беше неизвестно на широката публика преди парламентарните избори.

Снимка: pixabay