Financial Times: Кризата в Близкия изток върна идея за таван върху цената на газа в ЕС

Резервите и относително ниската стойност няма да са достатъчен буфер

22.10.2023 | 16:31 Редактор: Вяра Димова
Financial Times: Кризата в Близкия изток върна идея за таван върху цената на газа в ЕС

Кризата в Близкия изток и опасенията за саботаж върху газова инфраструктура върнаха противоречивата идея за таван върху цената на природния газ в ЕС, пише Financial Times, позовавайки се документ, до който има достъп. Таванът върху цената на газа беше въведен в началото на 2023 година, но от тогава пазарът на газ се успокои съществено и цената на суровината се понижи с 90%. Механизмът, срещу който имаше силна съпротива от индустрията и отне месеци за съгласуването му, така и не влезе в сила.

Сега няколко фактора, сред които и ескалацията на конфликта между Израел и "Хамас", увеличиха цената на газа с около 30% от началото на октомври. В петък търговията на нидерландската борса TTF приключи при цена от 50 евро за мегаватчас.

Според източници на FT рекордните резерви от природен газ в Европа, както и относително ниската цена (спрямо 2022 година) няма да са достатъчен буфер, ако се стигне до разширяване на конфликта в Близкия изток, както и при подновените опасения за саботажи по газовата инфраструктура.

На 8 октомври стана ясно, че има намаление на налягането в тръбите на газпровода Balticconnctor, който свързва Финландия и Естония. Разследването след това показа, че най-вероятната причина е взрив на тръбите. Ройтерс съобщи, че интересът на разследващите привлече присъствието на китайски е руски кораб в района. Само NewNew Polar Bear, плаващ под китайски флаг, и търговския кораб с ядрен двигател "Севморпут", са били в региона по време на експлозията, посочват финландските власти. Те са в контакт с Пекин и Министерството на външните работи на Русия, за да бъде изяснена ситуацията около корабите.

Разследващите са намерили "твърди предмети" около мястото на инцидента и в момента се анализира дали те са свързани по някакъв начин.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС