Президентът на Палестина: Никога няма да се преместим, оставаме на наша земя

В Кайро дипломати от Близкия изток и Европа се събраха в търсене на деескалация на напрежението преди израелската офанзива

21.10.2023 | 18:31 Редактор: Вяра Димова

След напрегнато чакане и дипломатически совалки граничният пункт между Египет и Ивицата Газа най-накрая отвори за няколко часа. Така десетките чакащи камиони с хуманитарна помощ достигнаха нуждаещите се. А В Кайро се провежда среща на върха за мир в Близкия изток. 

Конвой от 20 камиона, които превозват лекарства, медицински консумативи и ограничено количество хранителни доставки, премина тази сутрин през "Рафах" и достигна до Ивицата газа. Там представители на ООН разпределят хуманитарната помощ, която трябва да достигне до нуждаещите се. В същия момент, в египетската столица се събраха дипломати от Близкия изток и Европа, в търсене на деескалация на напрежението преди очакваната израелска офанзива. Срещата на върха за мир беше открита с изказвания на Махмуд Абас, крал Абдула Втори, Ас Сиси и Гутериш. 

"Ние никога няма да приемем преместване, ще останем на нашата земя, независимо от предизвикателствата", каза президентът на Палестина Махмуд Абас.

Йорданският крал Абдула II каза, че насилственото или вътрешно разселване на палестинците би било военно престъпление. "Всеки един човешки живот е безценен", коментира той.

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси прикани лидерите да постигнат споразумение за пътна карта за прекратяване на хуманитарната катастрофа в Ивицата Газа и да съживят опитите за постигане на мир между Израел и палестинците. А генералният секретар на ООН Антонио Гутереш апелира за "хуманитарно прекратяване на огъня" на 15-ия ден от войната между Израел и управляващата в Газа групировка "Хамас".

"Трябва да действаме сега, за да сложим край на кошмара. Жителите на Газа се нуждаят от много повече, необходима е мащабна доставка на помощи", настоя Гутериш.

Призивът идва на фона на предстояща израелска военна операция в Газа. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС