Байдън: До 48 часа се очаква хуманитарната помощ да влезе в Газа

Хамас" освободили двама американци от заложниците

20.10.2023 | 22:46 Редактор: Искра Ангелова
Байдън: До 48 часа се очаква хуманитарната помощ да влезе в Газа

Президентът на Съединените щати Джо Байдън посочи пред репортери, че първите 20 камиона, доставящи хуманитарна помощ за Ивицата Газа през граничния пункт "Рафах" с Египет, се очаква да влязат в палестинския анклав през следващите 48 часа, съобщава CNBC.

"Получих ангажимент от израелците и от президента на Египет, че пропускателният пункт ще бъде отворен. Магистралата трябваше да бъде ремонтирана", отбеляза Байдън.

Малко по-рано тази вечер пък "Хамас" съобщи, че са освободили двама американци от заложниците в Газа.

Първоначално беше съобщено, че граничният пункт "Рафах", единственият пропускателен пункт между Египет и ивицата Газа, ще бъде отворен днес, но по-късно твърденията бяха опровергани от източници, цитирани от CNN и БНР.

По време на посещението на Байдън в Израел по-рано тази седмица американският държавен глава помогна за постигането на споразумение между Израел и Египет, което ще позволи на хуманитарната помощ да достигне до Газа.

Британският премиер Риши Сунак също заяви, че контролно-пропускателният пункт "Рафах" ще бъде отворен скоро, за да бъде доставена хуманитарна помощ в Газа.

Снимка: БГНЕС