Разговор на Путин с Орбан събра на извънредна среща представители от НАТО

Има ли риск за сигурността?

20.10.2023 | 19:52 Редактор: Толя Стоянова
Разговор на Путин с Орбан събра на извънредна среща представители от НАТО

Представители на страните от НАТО проведоха извънредна среща в Будапеща, за да обсъдят срещата между руския президент Владимир Путин и унгарския премиер Виктор Орбан.

Съюзниците на Унгария в НАТО изразиха опасения за сигурността, като осъдиха срещата на премиера Виктор Орбан с руския президент Владимир Путин тази седмица, съобщи Bloomberg, позовавайки се на изявление на посолството на САЩ в Будапеща. Според представители на посолството на САЩ посланиците на страните членки на Алианса са се срещнали в Будапеща в четвъртък, за да обсъдят "проблемите", възникнали след срещата между Орбан и Путин, предаде БГНЕС.

В САЩ обвиниха Орбан в подкопаване на единството на Запада заради сключването на енергийни договори с Русия, опитите за ограничаване на помощта за Украйна, предотвратяването на разширяването на НАТО и публичните призиви към Европейския съюз да отмени икономическите санкции срещу Русия.

Унгарският премиер Виктор Орбан се срещна с руския президент Владимир Путин във вторник в Пекин, в кулоарите на форума "Един пояс, един път". Според Орбан Унгария не се стреми към конфликт с Русия и иска да поддържа двустранни отношения с Москва до степента, в която санкциите позволяват.

Снимка: БГНЕС