ATACMS поразиха бойни хеликоптери на Русия в Бердянск

Може да се стигне до натиск върху пилотите и самолетите, смятат от МО на Обединеното кралство

20.10.2023 | 14:30 Редактор: Вяра Димова
ATACMS поразиха бойни хеликоптери на Русия в Бердянск

Загубата на няколко бойни хеликоптера от Русия в резултат на удар на украински ATACMS на летище в окупирания Бердянск вероятно ще се отрази негативно на руските отбранителни и настъпателни операции по тази ос, съобщи Министерството на отбраната на Обединеното кралство на 20 октомври, цитирано от "Киев Индипендънт".

"Като се има предвид, че руската неподвижна въздушна поддръжка досега е била изключително слаба, руските отбранителни линии стават все по-зависими от подкрепата на вертолетите в лицето на украинската офанзива", обясниха от Министерството на отбраната.

Украинските сили използваха доставените от САЩ армейски тактически ракетни системи (ATACMS) за първи път на 17 октомври, за да ударят руски военни летища в окупирания Бердянск в Запорожка област и Луганск. Според МО на Обединеното кралство ударите вероятно са повредили девет руски военни хеликоптера в Бердянск и още пет в Луганск, но степента на щетите все още не е потвърдена.

Украинските сили за специални операции по-рано съобщиха, че общо девет хеликоптера са били повредени при атаките, както и система за противовъздушна отбрана, склад за боеприпаси, пистите на летищата и "специално оборудване", съхранявано в помещенията, пише БГНЕС.

Ако се потвърди, загубата ще бъде трудно компенсирана в краткосрочен до средносрочен план, като се има предвид текущото натоварване на руското военно производство, пише Министерството в последната си разузнавателна информация.

"Тази загуба също така вероятно ще създаде допълнителен натиск върху руските пилоти и самолети, които вече почти сигурно страдат от бойно изтощение и проблеми с поддръжката поради неочакваната продължителна кампания", допълват в позиция.

Снимка: БГНЕС