Българи в основата на измама с горива в Гърция - разреждали ги с родни химии

Иззети са 29 тона смес от химически разтворители

13.10.2023 | 20:00 Редактор: Елеонора Танева
Българи в основата на измама с горива в Гърция - разреждали ги с родни химии

Гръцката полиция залови група от хора, които са внасяли химически разтворители от България, смесвали са ги с гориво и след това са ги разпространявали чрез две бензиностанции в столичния район на Атика, предаде телевизия Скай. 

Полицията е иззела повече от 29 тона смес от химически разтворители, над 17 тона течно гориво и 4 цистерни, а три замесени лица на 60, 32 и 19 години са задържани. Срещу тях, както и срещу 8 други е образувана преписка за нарушения на гръцкото митническо законодателство и на законите за защитата на конкуренцията и за регулиране на пазара на стоки и услуги.

Задържаният мъж на 60 години е заловен в сряда вечер, докато е снабдявал една от бензиностанциите с химически разтворители. Разтворителите са били доставени от склад в Западна Атика, които друг 32-годишен задържан мъж е докарал с цистерна за течни горива. Те са били закупувани от България, за да бъдат транспортирани до склада в Централна Гърция, уточнява БТА. 

При организирания внос и продажба на контрабандни горива престъпната група не е плащала данъци, мита и други такси, които се оценяват на близо 44 хиляди евро.

Властите са установили, че с цел да не бъдат открити незаконните химически разтворители, е била изработена специална електронна платка, която не позволява регистрирането им в системата за данни на гръцкия Независим орган за публични приходи.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)