20-годишен намушка учител в училище във Франция и рани други двама

Мъжът е от чеченски произход, бил е определен като рисков за сигурността

13.10.2023 | 15:40 Редактор: Елеонора Танева
20-годишен намушка учител в училище във Франция и рани други двама

Мъж от чеченски произход намушка с нож учител и рани тежко други двама възрастни в петък в училище в Североизточна Франция, а прокурорите започнаха разследване по подозрение за терористичен акт, предаде АФП. Нападението в град Арас е извършено в момент, когато Франция, в която живеят много евреи и мюсюлмани, е в състояние на повишена тревога за рискове за сигурността след нападението на "Хамас" срещу Израел миналия уикенд.

20-годишният нападател, чието име не се съобщава, е от руския предимно мюсюлмански регион Чечня в Южен Кавказ и вече е бил включен във френския национален регистър, известен като "Fiche S", като потенциална заплаха за сигурността, съобщи за АФП полицейски източник.

Извършителят е извикал арабската фраза "Аллах акбар!". (Бог е най-велик!), според предварителните елементи на разследването, добави втори полицейски източник.

Ранените са служител на училищната охрана, който е намушкан многократно с нож и се бори за живота си, и учител, който е в по-леко състояние, допълва източникът.

Никой от учениците в училището не е пострадал, заяви друг полицейски източник, цитиран от БГНЕС.

Нападението се случва почти три години след обезглавяването на учителя Самуел Пати на 16 октомври 2020 г., също от чеченец, близо до училището му в предградие на Париж.

Заподозреният за насилието е задържан от полицията, написа министърът на вътрешните работи Жералд Дарманин в "X“.

Брат му, на 17 години, е задържан в близост до друго училище, допълва трети полицейски източник.