България, Румъния и Турция планират съвместна акция в Черно море?

Има план за разчистване на мините

10.10.2023 | 17:45 Редактор: Елеонора Танева
България, Румъния и Турция планират съвместна акция в Черно море?

Съюзниците в НАТО България, Румъния и Турция обсъждат съвместни действия по разчистване на мините в Черно море, съобщава Bloomberg, позовавайки се на свои източници. Според тях детайлите по мисиите все още се обсъждат, но очакванията са съвместните действия да започнат от началото на следващия месец. 

Турското правителство отказва коментар по темата, а министерствата на отбраната на България и Румъния засега не отговарят на запитванията на агенцията за повече информация.

Войната в Украйна се приближава към границите на НАТО, когато руските военни обстрелват големите украински пристанища в Черно море и по р. Дунав, за да блокират износа на пшеница от Украйна. Реакцията на Алианса е сдържана, за да не ескалира конфликта, но в Черно море плуват от части от дронове до мини. Те поставят под заплаха не само корабите, но и акваторията на съседните държави, отбелязва Bloomberg. 

Съвместните действия за "прочистването" на Черно море могат да бъдат разгледани като защитни, допълва още агенцията. Т

Според източниците на агенцията в Черно море няма да навлизат нови кораби от НАТО за изпълнението на мерките. Една от целите е трите държави да покажат, че могат да решават сами проблемите в региона. 

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: БГНЕС