Tурция и САЩ ще обучат около 2000 бойци на умерената сирийска опозиция

Подготовката на бойците от Сирийската свободна армия ще започне в края на декември

15.11.2014 | 13:17 Редактор: Ирина Георгиева

Tурция и САЩ се споразумяха да обучат на турска земя около 2000 бойци на умерената сирийска опозиция срещу режима в Дамаск, предаде Франс прес, като цитира турския вестник "Хюриет дейли нюз". Подготовката на бойците от Сирийската свободна армия ще започне в края на декември в тренировъчната база на жандармерията в Кършехир, на около 150 км югоизточно от Анкара, добавя вестникът, излизащ на английски език, обясни БТА.

Сирийските бойци ще бъдат обучавани от турски и американски военни, а разходите по подготовката и снабдяването им ще бъде поето изцяло от САЩ. Детайлите на споразумението бяха уточнени на среща на висши военни от двете страни на среща тази седмица в генералния щаб на турските въоръжени сили.

Турция отказва категорично да окаже военна помощ на кюрдските сили, които от два месеца отбраняват сирийския кюрдски град Кобане, обсаден от джихадисти от групировката ИД, напомня АФП. Ислямистко-консервативното правителство на Турция смята основната кюрдска партия в Сирия за терористична организация и се опасява, че военна подкрепа за нейното въоръжено крило ще облагодетелства бунтовниците от Кюрдската работническа партия. 

Под натиска на САЩ Турция разреши достъп от нейна територия към Кобане на 150 кюрдски бойци пешмерги от автономната кюрдска провинция в Ирак, с която поддържа добри отношения.САЩ подкрепят кюрдите в Сирия, на които доставят оръжия и боеприпаси, отбелязва АФП.