Президентът на Тайван с изказване, което няма да се хареса на Китай

Демокрацията на острова процъфтява въпреки китайския натиск

10.10.2023 | 07:35 Редактор: Тодор Петров
Президентът на Тайван с изказване, което няма да се хареса на Китай

Президентът на Тайван Цай Инг Уен заяви, че демокрацията на острова процъфтява въпреки засиления китайски натиск, и се зарече, че народът му ще остане "свободен за поколенията", предаде АФП.

Китай обявява самоуправляващия се Тайван за своя територия и през последните години засили военния и политическия натиск срещу администрацията на Цай. Тайван почти ежедневно вижда нахлуването на китайски военни самолети около острова, а на международната сцена Пекин отвлича дипломатическите му съюзници в опит да го изолира.

В речта си по случай националния празник Цай заяви, че неин дълг е да "защитава националния суверенитет и демократичния и свободен начин на живот" на 23-милионното население на Тайван, пише БГНЕС.

"В условията на огромен вътрешен и външен натиск тайванската демокрация се развива и процъфтява. Ние изплувахме с още по-голяма устойчивост. Защитата на тайванската демокрация е защита на универсалната ценност на демокрацията. Тайванският народ ще бъде демократичен и свободен народ за поколения напред", каза тя.

Снимка: БГНЕС