Германия обеща €5 млн. помощ на Афганистан след опустошителните земетресения

Днес бе усетен още един трус с магнитуд 4,9

09.10.2023 | 21:45 Редактор: Толя Стоянова
Германия обеща €5 млн. помощ на Афганистан след опустошителните земетресения

Германия ще изпрати помощ на стойност 5 млн. евро след опустошителните земетресения в Афганистан, обяви в публикация германското министерство на външните работи.

Парите ще бъдат предоставени чрез хуманитарен фонд за Афганистан, за да бъдат подкрепени дейности на хуманитарни организации като "Каритас", "Спасете децата" и "Уърлд вижън", но и хуманитарна работа на органите на ООН в страната, добави ведомството, предаде ДПА.

В събота сутринта няколко земетресения стреснаха жителите на афганистанска гранична провинция близо до Иран. В рамките на само няколко часа земята бе разлюляна девет пъти и повече от десет села бяха почти напълно разрушени. Двете най-силни земетресения бяха с магнитуд 6,3, съобщи Геофизичния институт на САЩ.

Националната агенция за управление на бедствия вчера каза, че броят на загиналите е над 2400 души, а агенцията за предоставяне на спешна помощ на ООН говори за над 1000 загинали, предаде БТА.

Днес в Западен Афганистан бе усетено още едно земетресение с магнитуд 4,9, както и вторичен трус след него. По данни от Европейско-средиземноморския сеизмологичен център епицентърът на земетресението е бил на 40 километра северно от град Херат, в който живеят около 272 хиляди души. Той е бил на дълбочина 10 километра.

Няма информация за пострадали и щети от новия трус.

Талибаните се върнаха на власт в Афганистан преди повече от две години, припомня ДПА. Страната е в международна изолация заради репресивната им политика и дискриминация, по-специално срещу жените и момичетата.

Снимка: БГНЕС