Израел удари район в Ливан и предупреди "Хизбула": Не участвайте във войната с Газа

Убити са няколко въоръжени заподозрени

09.10.2023 | 16:49 Редактор: Искра Ангелова
Израел удари район в Ливан и предупреди

Израелските военни "убиха няколко въоръжени заподозрени", които са преминали границата от Ливан. Това става в момент, когато израелската армия води сражения с бойците на терористичната групировка "Хамас" на юг в Ивицата Газа.

"Освен това хеликоптери на ЦАХАЛ (израелската армия) в момента нанасят удари в района", се казва в изявление на армията.

Представителят на местната ливинаска администрация Абдула ал-Гариб заяви, че Израел обстрелва района на южната граница. "Районът в покрайнините на село Дайра бяха подложени на интензивен израелски артилерийски обстрел, предшестван от периодична стрелба", каза Гариб, който е кмет на селото.

Държавната ливанска Национална информационна агенция съобщи, че "израелските сили са бомбардирали граничния район на Дайра... с артилерия". В селото се е чувала силна стрелба, а експлозии са били чути и „в различни южни райони", допълни агенцията.

Подкрепяното от Иран ливанско шиитско движение "Хизбула" отрича да е замесено.

"Няма нищо вярно в разпространяваната информация за сблъсъци между елементи на съпротивата и израелския враг или за някакво проникване", се казва в изявление на говорител на групировката.

Инцидентът се случва ден след като "Хизбула" заяви, че е изстреляла артилерийски снаряди и управляеми ракети по Израел „в знак на солидарност“ с атаките, предприети от нейния съюзник "Хамас" в Газа.

Израелската армия заяви, че в неделя е отвърнала на удара с артилерия в Южен Ливан.

През 2006 г. "Хизбула" и Израел водиха 34-дневна война, в която загинаха над 1200 души в Ливан и 160 души в Израел. Двете държави продължават да са в състояние на техническа война, припомня БГНЕС.

Израел предупреди "Хизбула" да не участва във войната с Газа.

Според данни на официални лица от двете страни от началото на конфликта в събота са загинали най-малко 700 души в Израел и 560 в Газа.

Снимка: БГНЕС