Местни избори в Гърция, как наводненията и пожарите ще се отразят на вота?

Засилени полицейски мерки по контрол на трафика

08.10.2023 | 07:30 Редактор: Елеонора Танева
Местни избори в Гърция, как наводненията и пожарите ще се отразят на вота?

Днес е първият тур на местните избори. Засилени са полицейските мерки по контрол на трафика, защото гърците пътуват активно към избирателните райони.

Последните прогнози за резултата от местните избори показват възможност за управляващата консервативна партия "Нова демокрация" да постигне победа в 13-те префектури на страната. Социолозите отчитат силна вероятност Атина и Пирея да изберат кмет още на първи тур. Оспорвана борба се очаква в Солун с вероятна развръзка на втория тур, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Според проучване на общественото мнение има силна конкуренция между кандидатите в някои райони - северната част на Егейските острови, Източна Македония и Тракия. Там върху вота влияние ще окажат опустошителните пожари това лято. С интерес се очаква резултатът в наводнената област Тесалия, където бедствието промени настроенията и подкрепата към кандидатите.

За предстоящия вот беше премахната обикновената пропорционална избирателна система. Вече прагът за избор на кмет и областен управител е 43%. Намален е също броят на членовете на общинския и областния съвет.

Сред кандидатите за съветници има и чужди граждани, които живеят постоянно в Гърция. Във вота в Пирея участва най-възрастният кандидат, който е на 102 години.

Снимка, архив: БГНЕС