Шестима убити при бунт в затвор в Еквадор, всички са свързани със знаков разстрел

Полиция и военни потушават напрежението, президентът прекрати международна визита

07.10.2023 | 08:55 Редактор: Елеонора Танева
Шестима убити при бунт в затвор в Еквадор, всички са свързани със знаков разстрел

Националният затворнически орган на Еквадор съобщи за шест жертви при бунт в затвора Guayas 1. Прокуратурата обяви, че нейните агенти, заедно с полицията и военните, "изпълняват протоколи за сигурност... в светлината на безредиците, които се случиха в петък следобед".

В съобщението се казва, че в следващите часове специализиран военен персонал ще извърши разузнаване и нападение на мястото, откъдето са възникнали инцидентите, за да поеме контрол над ситуацията.

Шестимата затворници са били заподозрени за убийството през август на водещ кандидат за президент, потвърдиха еквадорски власти.

"Те са от колумбийска националност и са обвинени в убийството на бившия кандидат за президент Фернандо Вилависенсио“, се казва в изявление на затворническата администрация SNAI. Президентът на Еквадор Гилермо Ласо обяви, че поне временно отменя посещението си в Сеул и се връща от пътуване до Ню Йорк, за да се справи с инцидента, уточнява БГНЕС.

Guayas 1 е едно от петте съоръжения, които съставляват голям затворнически комплекс в пристанищния град Гуаякил.

В края на юли при бунт в затвора Guayas 1 загинаха над 30 души.

Конфликтът между могъщи банди, свързани с колумбийски и мексикански картели, доведе до смъртта на повече от 430 затворници в Еквадор от 2021 г. насам в поредица от кланета.

Снимка: БГНЕС