Иранската затворничка Наргес Мохамади спечели Нобелова награда за мир

Наргес Мохамади беше отличена за борбата ѝ срещу потисничеството на жените в Иран

06.10.2023 | 12:36 Редактор: Искра Ангелова

Иранката Наргес Мохамади е носителят на Нобеловата награда за мир тази година. Норвежкият Нобелов комитет обяви, че я отличава за борбата ѝ срещу потисничеството на жените. В момента Мохамади се намира в затвор в Техеран, където изтърпява няколко присъди. Тя е лишена от свобода за 12 години.

Наградата беше обявена от председателя на Норвежкия нобелов комитет. Тя започна изявлението с думи на езика фарси, които са един от лозунгите на мирните протести срещу правителството в Техеран.

"Жена, живот, свобода! Норвежкият нобелов комитет реши да присъди Нобеловата награда за мир за 2023 г. на Наргес Мохамади за нейната борба срещу потискането на жените в Иран и борбата ѝ за насърчаване на човешките права и свобода за всички", каза Берит Райс-Андерсен

Наргес Сафие Мохамади е активист и вицепрезидент на Центъра за защитници на правата на човека, неправителствена организация, ръководена от предишна носителката на Нобелова награда - Ширин Ебади.

Мохамади активно се бори и за премахване на смъртното наказание. Арестувана многократно, подлагана на съдебен тормоз, през 2016 г. е осъдена заради създаване и управление на "движение, което се бори за премахване на смъртното наказание". 

Обвиненията включват и разпространение на пропаганда срещу държавата. През 2022 г. Мохамади беше включена в списъка на BBC за стоте най-влиятелни жени в света. В страната си е наричана "гласът на безгласните".

Обявява се срещу задължителното покриване на женските коси, порицава сексуалните злоупотреби в ареста, продължава неуморно борбата си, дори и зад решетките. Наргес "е най-решителната личност, която познавам", казва съпругът ѝ Таги Рахмани, който е бежанец във Франция, заедно с техните близнаци, които са 17-годишни.

Той се надява, че Нобеловата награда ще вдъхне на Наргес още смелост и ще окуражи движението, което тя ръководи.

Снимка: БГНЕС