Климатолози: Абсурдно смайващи глобални температури през септември

"Никога досега не сме виждали скок на нещо от такъв мащаб", каза изследовател от Berkeley Earth

05.10.2023 | 13:20 Редактор: Вяра Димова
Климатолози: Абсурдно смайващи глобални температури през септември

Средната глобална температура за септември е счупила рекордите с толкова абсурдна разлика, че експертите по климата се затрудняват да опишат явлението.

"Този месец беше - по мое професионално мнение като климатолог - абсурдно смайващ", заяви Зик Хаусфатър, изследовател от Berkeley Earth, в социалните мрежи Bluesky и X. 

Цифрите са стряскащи. Септември 2023 г. надминава предишния рекорд за месеца, поставен през 2020 г., с 0,5C (0,9F), според наборите от данни, поддържани от Японската метеорологична агенция и Службата за климатични промени "Коперник" на ЕС. Температурната аномалия за месеца е била приблизително 1,7 C над прединдустриалните нива, което е над символичната граница от 1,5 C, определена като крайна цел в Парижкото споразумение.

"Никога досега не сме виждали скок на нещо от такъв мащаб", каза Хаусфатер.

Емисиите на въглероден диоксид от изгарянето на изкопаеми горива са основният фактор за повишаването на температурите. Средната глобална температура през тази година също така е била повишена от Ел Ниньо - естествена промяна на климата в Тихия океан. Възможно е и други фактори да повишават температурите постепенно, като например намаляването на охлаждащото аерозолно замърсяване от корабите.

Хаусфатер заяви, че е малко вероятно през следващия септември да се проявят същите фактори и следователно температурата може да не е толкова екстремна. Но така или иначе, той описва септември 2023 г. като "предварителен поглед" към това как може да изглежда месецът за връщане в училище след десетилетие, когато климатичните промени ще повишат температурите.

Знойният септември последва най-топлото лято в историята. Според анализ на организацията с нестопанска цел Climate Central широко разпространените и продължителни горещини означават, че приблизително 1,5 млрд. души са усещали "много силно влияние на изменението на климата" всеки ден между юни и август. Безмилостното затопляне продължи и през миналия месец с особено наситено време в Европа.

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС