Жан-Клод Юнкер: Украйна е корумпирана на всички нива, не отговаря на условията за ЕС

"Не бива да давате фалшиви обещания на украинския народ", каза бившият председател на ЕК

05.10.2023 | 11:51 Редактор: Искра Ангелова
Жан-Клод Юнкер: Украйна е корумпирана на всички нива, не отговаря на условията за ЕС

В интервю за германския регионален вестник Augsburger Allgemeine Zeitung бившият председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер отправи категорични предупреждения срещу прибързаното присъединяване на Украйна към Европейския съюз.

"Всеки, който е имал нещо общо с Украйна, знае, че това е страна, която е корумпирана на всички нива на обществото", коментира Юнкер пред ежедневника.

"Въпреки усилията, тя не отговаря на условията за присъединяване, има нужда от масивни процеси на вътрешни реформи. ЕС има лош опит с върховенството на закона с някои "т.нар. нови членове. Това не трябва да се случва отново", призова политикът, цитиран от "Фокус".

Подобен подход не би бил справедлив и към самата страна, поясни Юнкер.

"Не бива да давате фалшиви обещания на народа на Украйна, който е затънал в страдание". Въпреки това трябва да се запази "европейската перспектива" за Молдова и Украйна, "която така виртуозно се защитава (срещу Русия), защитава и европейските ценности".

"Трябва да е възможно тези страни да "участват в части от европейската интеграция. Трябва да работим, за да направим възможно нещо като частично присъединяване, интелигентна форма на нещо като почти разширяване", заключи той.

Снимка: БГНЕС