Мария Габриел в Киев: Подкрепяме формулата за мир на Зеленски

За първи път срещата на външните министри на държавите членки е извън територията на ЕС

02.10.2023 | 19:07 Редактор: Елеонора Танева

За първи път в историята на Общността, срещата на външните министри на държавите членки е извън територията на Европейския съюз – в Киев. 

Преди заседанието, украинският външен министър Дмитро Кулеба приветства Жозеп Борел. Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи определи срещата  като "историческа" и израз на "солидарност" с Украйна.

"Първата съвместна среща на външните министри извън границите на ЕС е сигнал, че подкрепата на 27-членния блок е "непоколебима", заяви Жозеп Борел.

България беше представена от вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел. Тя също изрази подкрепа за Украйна.

"Съвсем скоро ние решихме да премахнем ограниченията върху вноса на украинско зърно. За нас това беше възможност да покажем своята солидарност, доброто функциониране на европейските механизми, но и възможностите за свързаност в тази част на Европа. Ние подкрепяме и формулата за мир на президента Зеленски. Твърдо вярваме, че Украйна трябва да бъде водеща в този процес, а всички ние трябва да работим, за да постигнем конкретни резултати", каза Габриел.

Преди началото на срещата, външните министри от ЕС присъстваха на  церемония по полагане на венци пред "Стената в памет на загиналите за Украйна".

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС


2
0 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 7 месеца
България няма място там, защото не сме убийци! А Габриел е компетентна колкото Просто К. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
гошо
преди 7 месеца
Мария, формулата на Зеленски е ФАШИЗЪМ. Всички го разбират само топ политиците не. Поддържайки наркомана подържате фашизма. Това ли искате от ЕС? Сигнализирай за неуместен коментар