Мечка гризли нападна и уби двойка и кучето им в парк, евтаназираха животното

Само 14% от атаките на мечки гризли в световен мащаб водят до смъртни случаи

02.10.2023 | 15:55 Редактор: Искра Ангелова
Мечка гризли нападна и уби двойка и кучето им в парк, евтаназираха животното

Мечка гризли нападна и уби двама души и тяхното куче в националния парк "Банф" в канадския щат Алберта, според служители на канадския парк и приятел на жертвите, пише "Ройтерс".

"Парковете на Канада" обявиха в изявление в събота вечерта, че са получили сигнал късно в петък от GPS устройство, показващо нападение на мечка в долината на река Ред Диър, западно от ранчото Я Ха Тинда в Националния парк "Банф". По-късно мечката е била евтаназирана, след като е показала агресивно поведение, казват от агенцията.

Жертвите са канадска двойка и тяхното куче, според Ким Титченър, основател на Bear Safety and More и приятел на семейството. Титченър, който осигурява обучение за безопасността на мечките и оценките на мечките, казва, че подобни срещи се увеличават, тъй като повече хора излизат на открито, но фаталните атаки са изключително редки.

"Това всъщност е причината, поради която виждаме повече атаки, което е, че повече хора излизат на открито и за съжаление не са образовани по този въпрос", заяви тя по телефона, добавяйки, че само 14% от атаките на мечки гризли в световен мащаб водят до смъртни случаи, цитирана от "Фокус".

Наблюденията на мечки се увеличават през есента, тъй като те стават по-активни в търсене на храна преди зимния сън през студените зимни месеци.

Националният парк "Банф", който привлича повече от четири милиона туристи всяка година, е дом както на гризли, така и на черни мечки. В Националния парк "Банф" има около 60 мечки гризли и се считат за застрашена популация в Алберта, отбеляза Титченър.

Парковете на Канада заявиха, че техният спасителен екип е трябвало да пътува по земя през нощта до мястото, тъй като метеорологичните условия по това време не са позволявали използването на хеликоптер.