ЕС с механизъм за коригиране на въглеродните емисии на границата

Целта е да се насърчи преминаването към по-екологично производство в световен мащаб

02.10.2023 | 08:12 Редактор: Толя Стоянова
ЕС с механизъм за коригиране на въглеродните емисии на границата

Европейският съюз стартира първата в света система за налагане на мита за емисиите въглероден диоксид върху вносната стомана, цимент и други стоки. Ходът се тълкува като опит да спре по-замърсяващите чуждестранни продукти да подкопават на ЕС.

Планираната тарифа предизвика безпокойство сред търговските партньори, а на форум миналия месец главният пратеник на Китай по въпросите на климата Сие Джънхуа призова страните да не прибягват до едностранни мерки като таксата на ЕС.

Блокът ще започне да събира такси за емисиите въглероден диоксид на границата едва през 2026 г.

В неделя обаче започна първоначалната фаза на Механизма за коригиране на въглеродните емисии на границата (Carbon Border Adjustment Mechanism, CBAM), при който вносителите от ЕС ще трябва да отчитат емисиите парникови газове, вложени в производството на внесените количества желязо и стомана, алуминий, цимент, електроенергия, торове и водород, предаде "Ройтерс"

От 2026 г. вносителите ще трябва да закупуват сертификати, които да покриват тези емисии на CO2, за да се изравнят чуждестранните производители с промишлените предприятия в ЕС, които трябва да купуват разрешителни от пазара на въглеродни емисии в ЕС, когато замърсяват.

Европейският комисар по икономическите въпроси Паоло Джентилони заяви, че целта е да се насърчи преминаването към по-екологично производство в световен мащаб и да се предотврати преместването на европейските производители в страни с по-ниски екологични стандарти.

Целта е също да се предотвратят загуби за европейските производители от чуждестранните им конкуренти, докато инвестират, за да допринесат за постигането на целите на ЕС за намаляване на нетните емисии на блока с 55% до 2030 г. спрямо нивата от 1990 г.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
0 rate up comment rate down comment 0
Слуг
преди 6 месеца
ЕС да не е пълномощник на Св.ик. форум? Сигнализирай за неуместен коментар