Наплив към Витоша с градски транспорт, пускат още 6 екологични автобуса

Оборудвани са със звукова система за известяване

04.05.2023 | 12:18 Редактор: Петя Кръстева

Шест допълнителни автобуса от най-висок екологичен клас ще бъдат пуснати по линии 63 и 66 към Витоша от следващата седмица. Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, зам.-кметът на София Дончо Барбалов, общинските съветници Зафир Зарков и Карлос Контрера присъстваха на представянето на превозните средства, които бяха закупени след решение на градския парламент.

"През последната година над 4 пъти са се увеличили пътниците, които стигат до планината с градския транспорт. Затова гласувахме финансиране и закупихме още 6 автобуси от най-висока екологична категория. Всички те са оборудвани със звукова система за известяване, която въвеждаме в целия градски транспорт. Това е изключително важно за гражданите със зрителни потребности, за които е по-трудно да се ориентират коя е предстоящата спирка. Основната ни идея с пускането на допълнителни превозни средства е голямото богатство на София – планината Витоша, да бъде още по-достъпна за жителите и гостите на града“, коментира председателят на СОС Георги Георгиев и поясни, че всички автобуси, които ще се движат по линия 66 ще бъдат оборудвани с вело багажници.

Зам.-кметът Дончо Барбалов допълни, че с началото на хубавото време, когато традиционно планината е предпочитано място, софиянци ще имат възможност за допълнителен превоз до Витоша.

Председателят на Комисията по транспорт към СОС Карлос Контрера посочи, че в следващите месеци ще се работи както по отношение подобряване разписанията и достъпността до планината, така и на излетните линии.

Автобус 63 ще се движи през делничните дни на интервали от 30 минути, а в почивните дни – през 16 минути. Автобус 66 е с делнични интервали през 60 минути, а в празничните дни – през 20 минути.