Мецола подкрепя присъединяването на България и Румъния към Шенген: "Заслужихте го"

"Мнозинства съществуват, няма проблем, що се отнася до нас", каза тя

27.09.2023 | 21:53 Редактор: Михаела Димитрова
Мецола подкрепя присъединяването на България и Румъния към Шенген:

В интервю, организирано от European Newsroom в централата на Европейския парламент в Брюксел, председателят на законодателния орган на Общността Роберта Мецола изрази оптимизъм по въпроса за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство, предава държавната информационна агенция на северната ни съседка - Agerpres.

"Вие не само очаквахте това решение, но го заслужавахте от 2011 г.... Тогава Европейският парламент свърши работата си и ако трябва да направим нещо повече, за да определим какво трябва да се направи, ние ще го направим. Мнозинства съществуват, няма проблем, що се отнася до нас. Така че мисля, че ще намерим решение. Имаме големи очаквания от това председателство (испанското – бел.ред.) на Съвета на ЕС, че ще се опита да работи с австрийски колеги и други, ако има други страни, където все още има въпроси и мисля, че на тези въпроси може да се отговори“, бе коментарът на Мецола на това какви са шансовете по време на настоящото испанско председателство на Съвета на ЕС да бъде взето положително решение за присъединяването на Румъния и България към Шенген.

България и Румъния искат да станат членки на зоната за свободно пътуване, но Австрия и Нидерландия блокираха положително решение на Съвета по правосъдие и вътрешни работи през декември миналата година, посочвайки като причина недостатъчния контрол върху мигрантските потоци. Присъединяването на България бе блокирано от Нидерландия и Австрия, но в случая с Румъния съпротивата дойде единствено от Виена.

В годишната си реч за състоянието на Европейския съюз пред Европейския парламент в Страсбург по-рано този месец председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова Австрия да позволи на Румъния и България да се присъединят към Шенген "без никакво забавяне“, припомня агенцията.

По-рано тази година Нидерландия започна да дава дипломатически сигнали, че може да отмени ветото си срещу България, което ще остави Австрия изолирана в ЕС по въпроса. Една от причините е значителна съдебна реформа в България, а друга е решението на Европейската комисия да прекрати Механизма за сътрудничество и проверка (CVM) в двете съседни страни, припомня "Фокус".

До края на испанското председателство на Съвета на ЕС в края на годината са предвидени още три срещи на Европейския съвет на министрите на вътрешните работи: на 28 септември, 18 октомври и 4 декември.

Снимка: БГНЕС