Украйна няма да купува газ, смята да изкара зимата на собствен добив

Опасенията на "Нафтогаз" са за възможни обстрели на енергийната инфраструктура

26.09.2023 | 16:40 Редактор: Тодор Петров
Украйна няма да купува газ, смята да изкара зимата на собствен добив

Очакванията в Украйна са, че отоплителният сезон ще премине без сътресения както по отношение на доставките, така и по отношение на цените.

Украинската "Нафтогаз" не планира покупки на природен газ през зимния сезон - страната ще се опита да изкара този период, разчитайки само на собствен газ. Според ръководителя на компанията Олексий Чернишов, тази цел е напълно постижима на фона на увеличения добив от началото на годината.

Опасенията на "Нафтогаз" са за възможни обстрели на енергийната инфраструктура и през тази зима и посочват, че се подготвят отново за тежък отоплителен сезон.  Заради разрушената от военните действия индустрия и бежанците потреблението през миналата година намаля с повече от 25% до около 20 млрд. куб.метра.

Украйна ще посрещне новата газова година (1 октомври) с газохранилища пълни до под 40%, сочат данните на Gas Infrastructure Europe към 26 септември. Страната обаче има огромен капацитет за съхранение - над 30 млрд. куб. метра, и дори предлага на европейски компании да съхраняват газ в съоръженията в близост до западната граница.

Украйна продължава да транзитира руски газ към Европа, макар че договорът с "Газпром" няма да бъде продължен след изтичането му в края на 2024 година. Обемите в последните седмици остават без промяна - около 41-42 млн. куб. метра на ден, което е около 40% от договорения капацитет.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Гергана93
преди 7 месеца
Газовата криза приключи и малко вероятно е да има прекъснатост на доставките, тъй като се появиха нови доставчици и се развива местния добив. Все повече страни трябва да се ориентират към разработването на местни газови находища, защото по този начин цените ще се запазят ниски. Дори и съседна Румъния почна проучвания на находищата си и скоро ще добива газ. Сигнализирай за неуместен коментар