Сърбия срещу Косово: Вучич и Курти се обвиняват взаимно за убийствата и хаоса

Албин Курти отговори на нападките на сръбския президент Александър Вучич

25.09.2023 | 14:14 Редактор: Толя Стоянова

Драмата в косовския манастир край село Банска завърши с трима убити и двама тежко ранени сърби. Дотук се стигна, след като в нощта срещу неделя в селото с етнически сърби беше застрелян косовски полицай. Нападателите се барикадириха в православен манастир. Последва многочасова престрелка с косовската полиция.

Президентът Александър Вучич призна, че зад стрелбата в Косово стоят сърби. Той осъди убийството на полицая, но обяви, че сърбите в Косово са подложени на терор. 

"Група сърби от Косово и Метохия са се барикадирали с камион пътя към манастира. Дошла е косовската полиция и е започнала престрелката. Двама от тях са убити със снайпер от далечно разстояние без причина", съобщи Вучич.

Сръбският президент обвини косовския премиер Албин Курти за напрежението в Косово. Той отрече в Сърбия да действат наемници от частна армия армия "Вагнер".

"По никакъв начин не мога да оправдая убийството на полицая. Това е осъдително и не биваше да се случва. Но Албин Курти е главният организатор на хаоса в Косово и Метохия", коментира Александър Вучич.

Той заяви, че страната му няма да признае независимостта на Косово. "Всичко, което се случи, засили убеждението ми, че никога няма да признаем независимостта на Косово. Сърбия никога няма да признае независимостта на Косово", подчерта сръбският президент.

От своя страна министър-председателят на Косово Албин Курти обяви, че сърбите са терористи. "Става въпрос за криминална, терористична група, включително от чуждестранни организации - хора с военен и полицейски опит, тежко въоръжени", каза Курти.

Премиерът на Косово запали свещи в Прищина в памет на убития сержант Африм Буняку и се срещна със семейството на загиналия.

През пролетта в Северно Косово отново се стигна до сериозни сблъсъци между сърбите и мироопазващите сили на КейФОР – тогава на местните избори в общините бяха назначени само етнически албанци. Това предизвика яростни протести на местното население.

Вижте повече във видеото.

Снимка: БГНЕС