Ferrari - любима марка на автокрадците, в Лондон ги паркират в "пещерата на Батман"

Непълнолетни се учат да крадат, използвайки информация от TikTok

25.09.2023 | 09:51 Редактор: Елеонора Танева
Ferrari - любима марка на автокрадците, в Лондон ги паркират в

Някъде в Западен Лондон има бункер в който се намират около 250 от най-желаните автомобили в света. Заради своята охрана, която наподобява тази във Форт Нокс, и полицейски екип за бързо реагиране разположен наблизо, тайното съоръжение за съхранение на автомобили Windrush е сравнявано с пещерата на Батман.

След поредица кражби на автомобили Ferrari тази година, заявките за паркоместа на спортни автомобили от висок клас и безценни класически модели се покачиха драстично, каза Тим Ъншоу, основател и директор на управлението на Windrush.

До скоро кражбите на автомобили намаляваха в продължение на десетилетия, благодарение на развитието на технологии като автомобилните аларми и електронните имобилайзери. Сега, не само Лондон преживява внезапна епидемия от кражби на автомобили - те нарастват и в САЩ, Канада и Германия.

Една от основните причини за внезапния ръст на престъпленията с автомобили е, че те станаха по-ценни. По време на пандемията цените на новите и употребяваните автомобили рязко се повишиха, а недостигът на резервни части доведе до оживена търговия в т.нар. цехове за разфасоване, които разглобяват откраднатите автомобили за техните компоненти.

В САЩ извършителите често са опортюнистични непълнолетни, които са се научили да крадат, използвайки информация научена от TikTok. Около половината от арестуваните в Ню Йорк за кражба на автомобили през изминалата година са били на възраст под 18 години. 

На други места изтънчени бандити крадат престижни автомобили по поръчка и след това ги пренасят през границите. Британската полиция засича крадени Ferrari-та и други луксозни автомобили на пристанища източно от Лондон в контейнери, предназначени за Близкия изток. Междувременно в Западна Африка са намерили откраднати канадски автомобили.

Преодоляването на престъпленията с автомобили е игра на котка и мишка, която твърде често се печели от измамниците. Една от новите заплахи са така наречените CAN injection атаки, при които престъпниците проникват в електронната архитектура на автомобила през уязвими точки като например фаровете.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС