"Сделка със съвестта, но за по-добро": Избягали руснаци се връщат отново в родината си

Те не подкрепят войната срещу Украйна, но се прибират у дома

23.09.2023 | 16:32 Редактор: Вяра Димова

През февруари 2022 г. Алина (имената на събеседниците са променени – бел. ред.) почти всеки ден е обсъждала с приятелите си дали да не напусне Русия. "Винаги съм подкрепяла заминаването. На 24 февруари отидох в пекарната за кифла. Всички около мен говореха само за това кой за кое място си купува билети", разказа момичето пред DW.

Алина заминала за Грузия почти веднага след като Русия нахлува в съседна Украйна. Нейната приятелка Кира направила същото. След това Кира се премества в Израел.

През пролетта на миналата година друга рускиня - Анна - започнала да чувства, че "не може да го издържи, не може да се справи, не може да го приеме" и заминала за Армения. Програмистът Юрий пък напуснал спешно Русия през есента и отишъл в Казахстан след обявяването на мобилизацията.

Между всички тях има две прилики. Те не подкрепят войната, която Русия води срещу Украйна. Въпреки това обаче всички се завърнали у дома.

Алина, която е на 27 години, е изследователка в областта на социалните науки. В Грузия тя споделяла квартира с четирима свои приятели. "За мен беше трудно, бях в много угнетяваща атмосфера, приемах тежко новините", каза тя. Жената си спомня как е плакала всеки ден. 

Алина не се чувствала у дома си в Грузия, нямала и работа. A възможността да се отиде някъде и да се общува с колеги е важна за нея. Била е доброволка, изпращала е хуманитарна помощ за Украйна, правела е дарения. Продължава да го прави и от Русия.

"Най-много от всичко исках да изчезна. Фактът, че и аз бях носителка на тази колективна вина, ме разяждаше отвътре", казва Алина. Преди година тя се е завърнала в Русия. Признава, че като цяло е постъпила неправилно: "Русия не става по-демократична, води се война, а аз работя тук и плащам данъци в хазната. А това не е много добре, изхождайки от политическите ми възгледи. Чувствам, че съм сключила сделка със съвестта си. Но се оказа, че за мен и психическото ми здраве сега е по-добре", коментира тя.

Кира, която също е на 27 години, се занимава със събиране на дарения за различни проекти. Обяснява заминаването си за Грузия през пролетта на 2022 г. така: "Беше невъзможно за мен да бъда в Русия по това време. Дълго време след това просто не разбирах как хората се връщат в тази страна".

От Грузия Кира заминава за Израел, където следва във висше училище. Там тя живеела в общежитие и получавала стипендия. Но това лято намалили парите наполовина, а момичето нямало право да работи в страната. И се явила на конкурс за работа в руска организация. "Искам да се развивам професионално и ми дадоха такава възможност. Реших, че трябва да я приема", казва тя, цитирана от DW.

Програмистът Юрий разказва, че не е изпаднал в паника, когато войната е започнала. По думите му мобилизацията също не го уплашила. Юрий прекарал няколко месеца в Казахстан, а след това и още няколко в Киргизстан.

"Мислехме, че ситуацията скоро ще се изясни, чакахме втората мобилизационна вълна. Живеех с шестима мъже в апартамент под наем. За шест месеца нищо особено не се промени. Рублата падаше, животът ставаше все по-скъп, а хората около мен се връщаха в Русия", спомня си мъжът.

През 2022 г. по оценката на демографи между 500 000 и 800 000 души са напуснали Русия. Заключението е направено на базата на статистиките на приемащите руски граждани страни и изявления на официални лица.

Снимка: БГНЕС