Вучич с критики към призива на хърватския президент за признаване на Косово

Той коментира, че 19 държави са извършили агресия срещу Сърбия и всички те днес говорят за териториалната цялост на Украйна

22.09.2023 | 15:49 Редактор: Толя Стоянова
Вучич с критики към призива на хърватския президент за признаване на Косово

Президентът на Сърбия Александър Вучич се присмя на призива на хърватския държавен глава Зоран Миланович, който поиска признаването на независимостта на Косово в Общото събрание на ООН.

Около стотина членки на ООН, включително постоянни членове на Съвета за сигурност като Китай и Русия, пет държави-членки на Европейския съюз, както и Ватикана, а също и Босна и Херцеговина, не признават независимостта на Косово, съобщи белградския вестник "Данас", цитиран от БТА.

В речта си в ООН хърватският президент Зоран Миланович изрази загриженост от последните събития в отношенията между Косово и Сърбия. Той призова за намаляване на напрежението и подчерта значението на всеобщото признаване на Косово като равноправен член на международната общност.

"Ето, виждам как тези 100 държави се редят на опашка да послушат Миланович, всички се бутат. Казват, че ги е поканил Миланович и чакат да се подпишат за независимо Косово". "Жабата видя, че подковават вола, така че трябваше да каже нещо по въпроса", цитират сръбските медии думите на Вучич в Ню Йорк, след като бе попитан да  коментира изявлението на Миланович.

В речта си пред Общото събрание на ООН снощи Вучич посочи, че преди западните страни "брутално нарушиха Устава на ООН и Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, като бомбардираха територията на бивша Югославия", а днес те призовават за запазване на териториалната цялост, визирайки Украйна и подкрепата, която има от международната общност.

Вучич смята, че 19 държави са извършили агресия срещу Сърбия и всички те днес говорят за териториалната цялост на Украйна. Той добави, че Сърбия ще продължи да подкрепя териториалната цялост на тази страна, защото не променя принципите си "независимо от вековното приятелство с Русия", както и че подкрепя териториалната цялост и суверенитета на всички членки на ООН. Вучич определи диалога между Белград и Прищина, който се провежда с посредничеството на ЕС и подкрепата на САЩ, като монолог на Прищина и добави, че Сърбия напредва по пътя си към ЕС, отбеляза вестник "Данас".

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Така е
преди 7 месеца
Европейските "ценности" се базират на двойни стандарти- когато НАТО нарушава международното право, това е борба за справедливост и демокрация ( т.е. налагане на американските интереси чрез насилие и с военни средства), а когато другите го правят- престъпление срещу човечеството .Неравнопоставеността и натрапването на чуждите ценности, интереси, модели на управление и начин на живот прави войните неизбежни. Сигнализирай за неуместен коментар