Вучич: Сърбия няма да санкционира Русия, еврочиновници ни изнасят лекции

"Ще им припомня как ни бомбардираха 1999 г. и как не спазват разпоредбите на ООН", заяви сръбският президент

20.09.2023 | 09:30 Редактор: Искра Ангелова
Вучич: Сърбия няма да санкционира Русия, еврочиновници ни изнасят лекции

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че "Сърбия все още няма да наложи санкции срещу Русия" и че очаква натиск, когато става въпрос за позицията на Сърбия по този въпрос, съобщи "N1".

"Първо ще ни изнесат лекции еврочиновници. Ще ги изслушам внимателно и ще кажа - хубаво е, че ми изнесохте лекция, но аз ръководя Сърбия като президент. Докато е така и докато смятаме, че можем да издържим на тези лекции, ние ще водим тази политика. Когато осъзная, че не можем повече, няма да го правим повече. Знаем как се справихме със санкциите, защо да участваме в това?", каза Вучич пред репортери в Ню Йорк.

Той посочи, че президентът на Съединените щати Джо Байдън е изброил "териториалната цялост на първо място, а след това суверенитета и човешки права" като най-големите ценности на човечеството, "многократно позовавайки се на устава на ООН".

"В моето изказване ще се опитам да напомня на всички, че това не е така, когато става дума за Сърбия. Ще им припомня как ни бомбардираха 1999 г. и как не спазват разпоредбите на ООН и резолюция 1244", добави сръбският президент, цитиран от БГНЕС.

"В речта си ще се опитам да напомня на Байдън и Бербок (германския външен министър - бел.ред.), които казаха, че Германия винаги стои зад международното право и Хартата на ООН, че това не е точно така. Всички тези хора няма да пропуснат възможността да ми дадат урок по морал, урок по всичко, как и по какъв начин трябва да наложим санкции на Русия", добави Вучич.

Що се отнася до срещата с китайския вицепрезидент, Вучич подчерта, че очаква подписването на споразумение за свободна търговия при предстоящото пътуване на голяма сръбска делегация до Китай, което "ще издигне отношенията на следващо ниво".

Снимка: БГНЕС


2
0 rate up comment rate down comment 0
Ха-ха-ха
преди 7 месеца
Представяте ли си Денков или някой друг наместник на посолството да направи изявление като на Вучич? Вучич поне има достойнство, макар че е в много по-трудна ситуация отколкото сме ние, даже може да се каже, че се справя.А ония "наш'те" от посолството? (правителството исках да кажа). Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Божин Танев
преди 7 месеца
Винаги са излизали по-умни от нас в историята на която много робуваме. Хем сме ЕС-овци, отдавна хем още тичаме там у тях, както в югославските времена за скара и за по-хубаво от нашето. Проблема е че наистина е по-хубаво и по-евтино а по-качествено. То и при макетата е също. Бута ги Бидончо на сила в ЕС, ама юнашки оцеляват, да не изхвърлят качествените си собствени продукти, а да купуват френски и не знам испански сиренета и домати. Сигнализирай за неуместен коментар