Москва изстреля крилати ракети по цели в Берингово море, недалеч от Аляска

Русия желае да демонстрира своята непрекъсваща способност на сила

18.09.2023 | 17:25 Редактор: Искра Ангелова
Москва изстреля крилати ракети по цели в Берингово море, недалеч от Аляска

Русия изстреля крилати ракети по тренировъчни цели в морето, отделящо я от Аляска, в рамките на учение, което според Москва е свързано със защита на Северния ѝ морски път в Арктика, предаде Ройтерс.

Министерството на отбраната заяви, че крилатите ракети "Вулкан", "Гранит" и "Оникс" са били изстреляни на разстояние стотици километри, за да поразяват цели, имитиращи вражески кораби във водите на Берингово море.

Ученията включваха изстрелване на ракети чрез наземно базирани средства, както и от площадки на кораби и подводници, и в него участваха около 10 000 военнослужещи, подпомагани от самолети и хеликоптери, съобщи ведомството.

Обученията се проведоха на руския полуостров Чукотка, в Чукотско и Берингово море и бяха наблюдавани от адмирал Николай Евменов, главнокомандващ на руския флот.

Русия желае да демонстрира своята непрекъсваща способност на сила в Арктика и Далечния Изток, въпреки напрежението, което изпитват въоръжението ѝ сили от продължаващата вече 18 месеца война в Украйна, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Миналата година Москва заяви, че планира да изразходи над 30 милиарда долара до 2035 г. за развитието на Северния морски път, който стана по-достъпен, тъй като изменението на климата намали леда в Арктика. Маршрутът преминава над северната част на Русия от Мурманск, град близо до границата с Норвегия и Финландия, до Беринговия проток в близост до Аляска.

Президентът Владимир Путин подчерта миналия месец значението на Северния морски път в речта си пред групата страни от БРИКС, като заяви, че Русия планира да изгради нови пристанища и терминали за гориво и да разшири флота си от ледоразбивачи.

Снимка: БГНЕС